Leisku vuoden urheiluseura!!

Leisku vuoden urheiluseura!!

Siniset tunnelmavalot ja arvokkaan oloinen juhlatunnelma Porin Cygnaeuksen juhlasalissa. Joukko leiskunsinisellä sydämellä varustettuja seuratoimijoita olivat vastaanottamassa seuralle merkittävän tunnustuksen:  Kankaanpään seudun Leisku on vuoden 2023 urheiluseura Satakunnassa!

Palkinto myönnettiin Satakunnan Urheilugaalassa lauantaina 3.2.2024 ja sen myönsivät Porin ja Rauman urheilutoimittajain kerho ja Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu LiikU ry.

Huippu-urheilun instituutti KIHU:n sivujen kautta löytyvän Seuratietokannan mukaan Satakunnassa on 357 liikunta- ja urheiluseuraa. Aiemmin yksikään kankaanpääläinen seura ei ole voittanut alueellista palkintoa ja ennen Leiskua palkinnon ovat saaneet isot tunnetut organisaatiot, kuten Porin Ässät, Rauman Lukko ja Porin Pesäkarhut. Aiempien vuosien palkintokategorioiden voittajia voi katsella täältä.

Puheenjohtaja Olli Santahuhta muistelee aikoja noin kuuden-seitsemän vuoden takaa, kun seura otti osaa Suomen Urheiluliiton sparraamaan Varaslähtö tulevaisuuteen -koulutuskokonaisuuteen, jossa tarkoituksena oli miettiä tavoitteita ja menestysedellytyksiä tuleville vuosille lyhyelle ja pitkälle aikavälille. Tuolloin seurassa meni hyvin, mutta ammattimaisuutta ja resursseja kaivattiin toiminnan kehittämiseen.

– Asetimme kunnianhimoiseksi tavoitteeksi olla Satakunnan toimivin yleisurheiluseura ja yksi haaveistamme oli palkata seuraan päätoiminen työntekijä. Yhdessä silloisen hallituksen kanssa määrittelimme tavoitteille mittarit ja aikataulun ja rekrytointi lähti käyntiin Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratuen varmistuttua. Syksyllä 2018 palkkaus sitten toteutui ja nyt varmaan voi sanoa, että se visiokin, Santahuhta myhäilee.

Vastuullista toimintaa

Seuran toiminnan laajentuessa ja kehittyessä lähdimme mukaan myös Olympiakomitean Tähtiseura -ohjelmaan, mikä on jälkikäteen ajateltuna ollut hyvä juttu, vaikka työtä on ollut mm. hallinnon parissa paljon. Toiminta on vastuullista ja työkalut auditointien yhteydessä ovat laittaneet ajattelemaan seuratoimintaa monelta kantilta nyt ja tulevaisuuden suhteen.

– Olemme tunnistaneet myös alueellisen vastuun ja sparranneet naapurikuntia yleisurheilutoiminnan järjestämisessä. Viime vuonnakin yleisurheilukouluja ja päiväleirejä järjestettiin neljässä kunnassa. Kesätyöntekijöitä ja ympärivuotisia ohjaajia ja valmentajia on toiminnassa mukana kymmeniä. Lisäksi koulutamme liiton puolesta alueelle lisää yleisurheiluosaajia ohjaajakoulutuksilla muillekin seuroille, kertoo toiminnanjohtaja Tia Kraft.

Suomen Urheiluliitolta ja Satakunnan Yleisurheilulta olemme saaneet kiitosta mm. toimivista kisajärjestelyistä, sekä aikatauluissa pysymisestä. – Tästä iso kiitos kuuluu ystävällisille ja taitaville talkoolaisillemme, sekä kaupungille, jotka mahdollistavat kilpailijoille ja taustajoukoille laadukkaat kisaolosuhteet. Tunnelma on kisakentällämme poikkeuksetta mainio!

Liitto palkitsi Leiskun vuonna 2022 hyvästä viestinnästä ja selkeistä nettisivuista, sekä pyytänyt seuraa kertomaan muille yleisurheilun jäsenseuroilleen toimivan rekrytoinnin merkityksestä ja erityisesti siitä, miten työntekijä säilytetään seurassa hyvän talouden keinoin. Valtakunnallisena haasteena on ollut seuratuen jälkeisen ajan palkkakustannuksista selviytyminen ja suunnitelmallisuus osana seuralle tärkeitä varainhankintamuotoja.

-Erilaiset hankkeet ja seuratuet, sekä niiden etsiminen on osa lähes jokaista arkipäivää jossain muodossa raportointeineen, kertoo seuran sihteeri ja rahastonhoitaja Heikki Jaakkola. Jaakkola toimii myös Satakunnan Yleisurheilun puheenjohtajana ja Suomen Urheiluliiton liittovaltuustossa.

Yhteistyöstä ja verkostoitumisesta buustia

Alueellisesti on ollut tärkeää löytää mukaan hyviä yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä, joiden avulla toimintaa voidaan kehittää ja järjestää tapahtumia.
-Tässä kohtaa haluamme kiittää jokaista pienintäkin tukijaamme, sillä pienistä puroista kasvaa iso virta. Tuki valmennusapuna, kioskissa, rantalavan tansseissa ja sponsoroinnissa, missä tahansa, vie seuraa eteenpäin. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan iloiseen joukkoomme, voit olla yhteydessä meihin. Tekemistä löytyy ihan jokaiselle. Voimme yhdessä suunnitella omien resurssiesi ja osaamisalueidesi lähtökohdista missä olisit omimmillasi.  Sitäpaitsi tutkimusten mukaan hyvän tekeminen lisää mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden määrää ja sitä kautta onnellisuutta! summaa Kraft.

 

Palkintoa olivat vastaanottamassa seuran pitkäaikaiset tukipilarit Matti ja Marja-Liisa Kero, vuoden seuratyöntekijämme Jaana Järvensivu, Tia Kraft, Olli Santahuhta ja Heikki Jaakkola.