Seurojen pistekilpailut

Seurojen pistekilpailut

Yleisurheilu on laji, jossa paremmuus perustuu aina tulosten mittaamiseen. Tyylistä ei saa lisäpisteitä. Siinä mielessä laji on raaka, mutta myös hieno; ei tarvitse spekuloida sillä, miltä suoritus näyttää. Siksi on luonnollista, että myös maita ja maiden sisällä seuroja vertaillaan erilaisilla pisteytyksillä. Puhutaan ainakin seuraluokittelusta, seuraliigasta, Kalevan Maljasta, nuorisotoimintakilpailusta, luokkaurheilijoista, seuracupista. Vähemmästäkin menee sekaisin.

Seuraliiga

Yleisimmin seurojen vertailussa puhutaan seuraliigasta. Se on käytännössä sama asia, kuin seuraluokittelu. Kauden lopuksi seurat luokitellaan seuraliigan kauden loppupisteiden perusteella eri luokkiin seuraavaa kautta varten – 20 parasta Superliigaan, 50 seuraavaa Ykkösliigaan, seuraavat 100 Kakkosliigaan ja loput Kolmosliigaan.

Seuraliigassa seurat keräävät pisteitä pitkin kautta eri SM-kilpailuista, tuloksista ja lisensseistä seuraavasti:

  • Kalevan Malja -pisteet: Ulkoratojen kaikki SM-kilpailut ikäluokasta 16 ylöspäin. Pisteitä jaetaan kahdeksalle tai kuudelle parhaalle ikäsarjan mukaan sijoituksen mukaisesti.
  • 14-15 -vuotiaiden SM-kisat: Pisteitä saa kuusi parasta urheilijaa joka lajissa.
  • 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden lisenssien määrä
  • 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden tulospisteiden määrä (ns. Luokkaurheilijat): Urheilijoiden kauden aikana tekemät tulokset kerryttävät n. puolet seuraliigan pisteistä. Vain kauden paras tulos huomioidaan ja yksi urheilija voi kerätä pisteitä vain yhdessä (parhaassa) lajissaan.

Leisku on jo pitkään vakiinnuttanut paikkansa seuraliigassa Suomessa 30-40 parhaan seuran joukkoon eli Ykkösliigan seuraksi. Pienemmissä seuroissa muutaman kärkiurheilijan loukkaantuminen näkyy heti merkittävästi – tämä vaikutti tänä vuonna myös Leiskun sijoitukseen seuraliigassa.

Seuraliiga-pisteiden kertyminen eri osa-alueilta

 

Leiskun seuraliigapisteet viimeisen reilun 10 vuoden aikana

Seuraliigapisteitä voit tarkemmin tutkailla Tilastopajan sivuilta.

Nuorisotoimintakilpailu

Kun seuraliiga mittaa seurojen toimintaa 14-vuotiaissa ja siitä ylöspäin, pureutuu nuorisotoimintakilpailu sitten vastaavasti tätä nuorempien toimintaan. Nykyään pisteitä saa vain aktiivisuudesta, eli kuinka paljon lapset kilpailevat. Tuloksilla ja sijoituksilla ei ole nuorisotoimintakilpailussa merkitystä. Näin yritetään kannustaa seuroja tuomaan mahdollisimman paljon lapsia kilpailuihin. Pisteitä saa satakunnan piirin mestaruuskilpailuista (huipentuma, maastot, viestit, ottelut, kävelyt). Lisäksi pisteisiin vaikuttaa lasten lisenssien määrä, joiden osuus on n. kolmasosa kokonaispisteistä.

Leiskun sijoitus nuorisotoimintakilpailussa

Nuorisotoimintakilpailussa Leiskun sijoitus oli pitkään n. 40. sijan paikkeilla, mutta muutamana viime vuonna on valitettavasti tultu hieman alaspäin. Meidän pitää kannustaa lapsiamme osallistumaan piirinmestaruuskilpailuihin jatkossa enemmän, jotta palaamme entiselle tasollemme!

Seuracup

Seuracup on nimensä mukaisesti cup-muotoinen erillinen kilpasarja, jossa seurat ottelevat toisiaan vastaan yksittäisissä kilpailuissa. Seuroilla on omissa piireissä ensin kaksi osakilpailua, joiden yhteispisteiden perusteella parhaat seurat selviävät valtakunnalliseen finaaliin. Seurat on jaettu paikkakunnan asukasluvun perusteella eri sarjoihin. Seuracup ei vaikuta seurojen seuraliiga- tai nuorisotoimintakilpailun pisteisiin, vaan on siis erillinen kisamuoto seurojen välillä. Leisku kilpailee keskikokoisten paikkakuntien B-sarjassa ja viime vuodet olemme aina selvinneet oman sarjamme valtakunnalliseen finaaliin.

Yhteenveto

Seurojen pistekilpailuista tärkeimmät ovat seuraliiga ja nuorisotoimintakilpailu. Seuraliiga mittaa seurojen toimintaa vanhemmissa ikäluokissa (14 ylöspäin) ja nuorisotoimintakilpailu nuoremmissa. Jotkut seurat keskittyvät vain huippu-urheiluun, jotkut lasten liikuttamiseen, jotkut molempiin. Leisku on perinteisesti pärjännyt hyvin molemmissa.
Nämä seurojen väliset pistekilpailut ovat tärkeä mittari seuralle itselleen. Näissä konkretisoituu seuraväelle se, miten seura toimii suhteessa muihin seuroihin. Seurojen pistekilpailuista on tulossa pidempi artikkeli Leiskun nettisivuille, siinä keskitytään syvällisemmin analysoimaan myös, miten Leiskun pisteet ovat kehittyneet viime vuosien aikana.