Seurojen pistekilpailut

Seurojen pistekilpailut

Yleisurheilu on laji, jossa paremmuus perustuu aina tulosten mittaamiseen. Tyylistä ei saa lisäpisteitä. Siinä mielessä laji on raaka, mutta myös hieno; ei tarvitse spekuloida sillä, miltä suoritus näyttää. Siksi on luonnollista, että myös maita ja maiden sisällä seuroja vertaillaan erilaisilla pisteytyksillä. Puhutaan ainakin seuraluokittelusta, seuraliigasta, Kalevan Maljasta, nuorisotoimintakilpailusta, luokkaurheilijoista, seuracupista. Vähemmästäkin menee sekaisin.

Seuraliiga

Yleisimmin seurojen vertailussa puhutaan seuraliigasta. Se on käytännössä sama asia, kuin seuraluokittelu. Kauden lopuksi seurat luokitellaan seuraliigan kauden loppupisteiden perusteella eri luokkiin seuraavaa kautta varten – 20 parasta Superliigaan, 50 seuraavaa Ykkösliigaan, seuraavat 100 Kakkosliigaan ja loput Kolmosliigaan.

Seuraliigassa seurat keräävät pisteitä pitkin kautta eri SM-kilpailuista, tuloksista ja lisensseistä seuraavasti:

  • Kalevan Malja -pisteet: Ulkoratojen kaikki SM-kilpailut ikäluokasta 16 ylöspäin. Pisteitä jaetaan kahdeksalle tai kuudelle parhaalle ikäsarjan mukaan sijoituksen mukaisesti.
  • 14-15 -vuotiaiden SM-kisat: Pisteitä saa kuusi parasta urheilijaa joka lajissa.
  • 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden lisenssien määrä
  • 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden tulospisteiden määrä (ns. Luokkaurheilijat): Urheilijoiden kauden aikana tekemät tulokset kerryttävät n. puolet seuraliigan pisteistä. Vain kauden paras tulos huomioidaan ja yksi urheilija voi kerätä pisteitä vain yhdessä (parhaassa) lajissaan.

Leisku on jo pitkään vakiinnuttanut paikkansa seuraliigassa Suomessa 30-40 parhaan seuran joukkoon eli Ykkösliigan seuraksi. Pienemmissä seuroissa muutaman kärkiurheilijan loukkaantuminen näkyy heti merkittävästi.

Seuraliiga-pisteiden kertyminen eri osa-alueilta


Leiskun pistekertymä Seuraliigassa viime vuosina

Seuraliigapisteitä voit tarkemmin tutkailla Tilastopajan sivuilta.

Nuorisotoimintakilpailu

Kun seuraliiga mittaa seurojen toimintaa 14-vuotiaissa ja siitä ylöspäin, pureutuu nuorisotoimintakilpailu sitten vastaavasti tätä nuorempien toimintaan. Nykyään pisteitä saa vain aktiivisuudesta, eli kuinka paljon lapset kilpailevat. Tuloksilla ja sijoituksilla ei ole nuorisotoimintakilpailussa merkitystä. Näin yritetään kannustaa seuroja tuomaan mahdollisimman paljon lapsia kilpailuihin. Pisteitä saa Satakunnan piirin mestaruuskilpailuista (huipentuma, maastot, viestit, ottelut, kävelyt). Lisäksi pisteisiin vaikuttaa lasten lisenssien määrä, joiden osuus on n. kolmasosa kokonaispisteistä.

Leiskun pisteet nuorisotoimintakilpailussa viime vuosilta.

Nuorisotoimintakilpailussa Leiskun sijoitus on vaihdellut keskimäärin sijojen 40-50 välillä. Meidän pitää kannustaa lapsiamme osallistumaan piirinmestaruuskilpailuihin jatkossa enemmän!

Tulevat tähdet monipuolisuuskilpailu

Tulevat Tähdet on monipuolisuuskilpailu, joka kannustaa kilpaurheilusta kiinnostuneita lapsia kilpailemaan mahdollisimman monessa eri yleisurheilulajissa.

Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailuun osallistuvat kaikki yleisurheilulisenssin omaavat yleisurheilussa kilpailevat 9-13 -vuotiaat lapset. Monipuolisuuskilpailussa kerätään mahdollisimman paljon pisteitä kilpailemalla mahdollisimman monessa oman sarjan yleisurheilulajissa. Pisteitä jaetaan niissä lajeissa, joihin on määritelty Taitomerkkirajat. Lajikohtaiset pisteet määrittyvät Taitomerkkirajojen mukaan seuraavasti:

A-luokka: 4 pistettä

B-luokka: 3 pistettä

C-luokka: 2 pistettä

Virallinen lajitulos, mikä ei yllä C-luokkaan: 1 p

Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailussa lasketaan yhteen jokaisen lajin parhaan kilpailutuloksen antamat pisteet. Kilpailu kestää 1.1.-31.12. Tuloksia ja pisteitä voi parantaa koko kalenterivuoden ajan.

Kilpailusta liiton sivuilla

Pisteseuranta

Seuracup

Seuracup on nimensä mukaisesti cup-muotoinen erillinen kilpasarja, jossa seurat ottelevat toisiaan vastaan yksittäisissä kilpailuissa. Seuroilla on omissa piireissä ensin kaksi osakilpailua, joiden yhteispisteiden perusteella parhaat seurat selviävät valtakunnalliseen finaaliin. Seurat on jaettu paikkakunnan asukasluvun perusteella eri sarjoihin. Seuracup ei vaikuta seurojen seuraliiga- tai nuorisotoimintakilpailun pisteisiin, vaan on siis erillinen kisamuoto seurojen välillä. Leisku kilpailee keskikokoisten paikkakuntien B-sarjassa ja viime vuodet olemme aina selvinneet oman sarjamme valtakunnalliseen finaaliin.

Yhteenveto

Seurojen pistekilpailuista tärkeimmät ovat seuraliiga ja nuorisotoimintakilpailu. Seuraliiga mittaa seurojen toimintaa vanhemmissa ikäluokissa (14 ylöspäin) ja nuorisotoimintakilpailu nuoremmissa. Jotkut seurat keskittyvät vain huippu-urheiluun, jotkut lasten liikuttamiseen, jotkut molempiin. Leisku on perinteisesti pärjännyt hyvin molemmissa.
Nämä seurojen väliset pistekilpailut ovat tärkeä mittari seuralle itselleen. Näissä konkretisoituu seuraväelle se, miten seura toimii suhteessa muihin seuroihin.